odżywianie, Wydarzenia

Owocowy kongres

Tej jesieni Polska stanie się gospodarzem Międzynarodowego Kongresu Promocji Warzyw i Owoców. 19 i 20 września Warszawa przywita przedstawicieli administracji rządowej i instytucji odpowiedzialnych za politykę prozdrowotną oraz ekspertów merytorycznych z ponad 30 krajów na 13-tej już tego typu imprezie.

„5 porcji”

W związku z szerzącym się problemem niskiego spożywania owoców i warzyw oraz przytłaczającej sile fast foodów powstała idea tytułowych „5 porcji”, propagująca role zdrowych produktów, takich jak owoce i warzywa, w tym również soków i odpowiedniej polityki prozdrowotnej. To również pole do wymiany doświadczeń dla firm branży spożywczej zajmujących się produkcją i handlem w dziale owocowo – warzywnym. W tym roku Kongres organizowany jest przy wsparciu Stowarzyszenia Krajowej Unii Producentów Soków (KUPS) oraz Międzynarodowego Sojuszu Organizacji i Stowarzyszeń na rzecz „5 porcji”. – Międzynarodowy Kongres Promocji Warzyw i Owoców corocznie jest organizowany w innym miejscu, na Węgrzech, Hiszpanii, ale także w krajach Ameryki Łacińskiej i Południowej – Meksyku i Kolumbii. Zmiana miejsca gwarantuje możliwość nawiązania relacji z różnymi krajami na świecie i wymiany wiedzy oraz doświadczeń w zakresie badań naukowych, wdrażania programów promocji, jak również praktycznych rozwiązań handlowych i logistycznych. To ogromna szansa na wypracowanie międzynarodowych standardów w zakresie polityki prozdrowotnej poszczególnych państw – mówi Manuel Moñino Gómez, Przewodniczący Międzynarodowego Sojusz Organizacji i Stowarzyszeń na rzecz „5 porcji”.

????????????????????????????????????????????????

Polska nie lubi zdrowo jeść

– Polacy, podobnie jak pozostali Europejczycy, w większości nie spożywają owoców i warzyw w wystarczających ilościach. Konsumpcja jest niższa niż rekomendowane minimum 400 g dziennie na osobę – w 2016 roku wyniosła tylko ok. 280 g. Dlatego bardzo aktywnie działamy na rzecz budowania świadomości co do korzyści płynących ze zbilansowanej diety, której podstawę stanowią warzywa i owoce. Cieszymy się, że polska aktywność została dostrzeżona na arenie międzynarodowej i zostaliśmy zaproszeni do współorganizowania trzynastej edycji Kongresu. Wierzymy, że Kongres, będący platformą wymiany wiedzy, doświadczenia i pomysłów pomiędzy specjalistami z zakresu żywienia, przetwórstwa, handlu i promocji z krajów z całego świata pozytywnie wpłynie na krajową politykę promocji owoców, warzyw i ich wartościowych przetworów – mówi Sekretarz Generalny KUPS, Barbara Groele.

Sześć najważniejszych spraw

XIII Międzynarodowy Kongres zakłada aż sześć różnych tematów dyskusyjnych:

- polityka agrarna wyzwaniem w kontekście zrównoważonej produkcji, ochrony środowiska, wyżywienia ludności oraz zapobiegania chorobom niezakaźnym ze szczególnym uwzględnieniem produkcji owoców i warzyw;

- choroby niezakaźne (choroby cywilizacyjne) – owoce i warzywa w prewencji chorób niezakaźnych;

- polityka prozdrowotna, a spożycie owoców i warzyw oraz ich wartość odżywcza w kontekście najnowszych doniesień naukowych;

- światowy i polski rynek owoców i warzyw;

- światowe trendy w konsumpcji owoców i warzyw.

- przykłady programów promocji konsumpcji owoców i warzyw, w tym idei 5 porcji;

Wybranie Polski jako gospodarza jest wyróżnieniem na skalę światową i ogromnym powodem do dumy. W Kongresie wezmą udział nie tylko przedsiębiorcy branży owocowo – warzywnej, ale również przedstawiciele jednostek administracji publicznej i uznane autorytety w dziedzinie nauki z całego świata. Niezaprzeczalnie jest to okazja do poznania najnowszych trendów ze świata nauki i biznesu, ale także możliwość nawiązana kontaktów przedstawicieli różnych państw owocujących późniejszą współpracą na różnych polach i rynkach.

Zdjęcia: materiały prasowe

Podobne wpisy